Az értékek csomagolása költözéskor

Az értékek csomagolása költözéskor

Az értékes tárgyak, mint amilyenek a festmények, az antik vázák, a porcelánok, a családi ereklyék, az ékszerek, és még az elektronikai berendezések is teljesen eltérő módon kezelendők a költözés során, mint a könyvek. Bemutatjuk, hogy az értékek csomagolása költözéskor milyen minőségben kell történjen.

Első lépésként készíts egy listát az értéktárgyakról. Írd fel egy listára (vagy a telefonodon jegyzetekbe), hogy mely értékes tárgyakat szeretnéd magaddal vinni a költözés során. Ez a részletes lista segít nemcsak a kiválasztásban, hogy mit viszel magaddal, és mit adhatsz el vagy ajándékozhatsz el, hanem segít abban is, hogy esetleges sérülés esetén könnyen azonosíthasd a sérült tárgyakat. Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a környezetvédelem érdekében érdemes elgondolkodni a csomagolásmentes termékek használatán.

Készíts fényképeket

Készíts fényképeket mindegyik tárgyról, mutatva az aktuális állapotukat. Vigyázz a jó fényviszonyokra, és különös figyelmet fordítva a sarkokra és a felületre. Ha a porcelánok vagy más tárgyak már korábban sérültek, készíts fényképeket ezekről a sérülésekről. Gyűjtsd össze minden vásárlást igazoló dokumentumot, nyugtát, számlát, és az eredetiség igazolásokat, és tartsd őket a tárgyakhoz, hogy könnyen hozzáférhess, ha valami történik velük a költöztetés során.

Ellenőrizd a biztosítást

Bár nagyon óvatosan bánhatsz a tárgyaiddal, mindig előfordulhat baleset. Először is, fordulj a biztosítódhoz, és érdeklődj, hogy a jelenlegi lakásbiztosításod vonatkozik-e az értéktárgyak költöztetésére a régi lakásról az újba. Ha nagyobb értékű tárgyakat költöztetsz, mindenképp értesíts minket is, hogy az előírt intézkedéseket tegyük meg. Emellett a költözés során is jelöld meg, mely dobozok tartalmaznak törékeny tárgyakat. (Erről később is részletesen beszélünk.)

Az értékes tárgyak becsomagolása

Ne kockáztass. Vásárolj új, erős kartondobozokat a nagyértékű tárgyak számára. Alaposan ellenőrizd a dobozokat, hogy ne legyen rajtuk sérülés, nedvesség vagy olajnyom. Az értékes tárgyaknak szánt kartondobozok alját ragaszd le kétszeresen, és használj erős, tapadószalagot. A dobozokat töröld le egy száraz ruhával a csomagolás előtt, mert a poros felületen a ragasztó nem tapad meg jól, ami problémákat okozhat. Minden egyes kartondoboz aljára helyezz néhány lap buborékfóliát a pakolás és az utazás során keletkező ütésektől való védelem érdekében.

Porcelánok és vázák becsomagolása

Buborékos fóliával csomagold be a porcelánokat, vázakat és egyéb könnyen törhető dísztárgyakat. Töltsd ki a dobozokat annyi töltőanyaggal, amennyi megakadályozza a tárgyak mozgását az utazás során. Használhatsz újságpapírt, ruhát vagy bármilyen anyagot, amely stabilizálja az értékeket és védi azokat a szállítás közben.

Festmények és keretezett alkotások becsomagolása

Válassz speciális festményekhez készült szállítódobozokat. Mérjük meg a keret méretét, majd válasszunk kartont, amelyik megfelelő méretű. Használj annyi csomagolópapírt és buborékfóliát, amennyit csak tudsz, hogy teljesen kitöltsd a dobozt. Ha az alkotásokon üveg van, ragassz egy X-et maszkolószalaggal, hogy az üvegszilánkok a helyükön maradjanak egy esetleges baleset során, és ne okozzanak kárt a vászonban.

Ékszerek

Ha lehetséges, tartsd az ékszereket az eredeti ékszerdobozokban.Ha nem, akkor például egy szemüvegtok vagy hasonlóan puha tok is megfelelő lehet a gyűrűk számára, csak mindenképpen jegyezd fel, hogy ne veszítsd el őket.

Elektronikai eszközök

A legtöbb elektronikai eszköz nemcsak törékeny, de drága is. Ha van rá lehetőség, tartsd az eredeti dobozaikban őket. Ha már nincsenek meg az eredeti dobozok, akkor lapos tévéket méretazonos festményszállító dobozokban is szállíthatsz. Ügyelj a sarkok stabilitására, és a képernyőt és a hátlapot buborékfóliával védjük. Azonban vigyázz, ne használj túl sok buborékfóliát, mert az nyomást gyakorolhat a képernyőre, ami pixelhibákhoz vezethet. Telefonokat, laptopokat és tableteket jobb, ha magaddal viszed zsebben vagy laptoptáskában, tablettartóban.

Antik bútorok

Ha antik bútorokat is szeretnél szállíttatni, buborékfóliát kell tekerni a karfákhoz és díszekhez, különösen, ha finom faragású darabról van szó. Amennyiben a költöztetés Hungary csapatát bízzuk meg, ők felvállalják ezt a feladatot. A tükör elé helyezzünk kartont, és tegyünk buborékfóliát közé, majd erősen ragasszuk fel az üvegfelületre. A fiókokat is ragasszuk le, és takarjuk le a bútorokat pléddel vagy más ruhadarabbal a szállítás során.

Végső gondolatok

A törékeny tárgyakat tartalmazó dobozokra írjunk „Törékeny” feliratot, több oldalon is, hogy a költöztetők észrevegyék. A dobozokat mindig fixáljuk a költöztető járműben, hogy a kanyaroknál is stabilak maradjanak. Ha követjük ezeket az óvintézkedéseket, az értékes tárgyaink biztonságban elérkeznek az A pontból a B pontba. Ha szükséged van segítségre a költözés során, akár értékes tárgyakkal, akár anélkül, ne habozz hívni minket. Készséggel állunk a rendelkezésedre.

Related Posts